Hoe Australië een wijnmacht werd

Australië staat bekend om veel dingen: zijn dieren, zijn stranden, zijn cultuur en zijn bier. Maar wist je dat Australië ook een van de toonaangevende wijnproducerende landen ter wereld is? Sterker nog, Australië heeft in de afgelopen decennia een opmerkelijke transformatie ondergaan van een bierdrinkend land naar een wijnliefhebbend land. Laten we eens kijken hoe dit is gebeurd en wat de Australische wijnen zo bijzonder maakt.

Een korte geschiedenis van de Australische wijn Australië heeft een lange en rijke wijnhistorie, die teruggaat tot de 19e eeuw toen Europese immigranten hun wijntradities en druivensoorten naar het nieuwe land brachten. Maar voor het grootste deel van de 20e eeuw produceerde Australië vooral zoete en versterkte wijnen die niet erg verfijnd of elegant waren. Pas na de Tweede Wereldoorlog begon Australië droge en tafelwijnen te omarmen, beïnvloed door de veranderende smaak van consumenten en de vooruitgang in technologie.

Sindsdien heeft Australië een snelle groei doorgemaakt in zowel de kwantiteit als de kwaliteit van zijn wijnen. Zijn export is gestegen, vooral naar markten als het VK en de VS, waar Australische wijnen populair zijn vanwege hun betaalbaarheid en toegankelijkheid. Zijn wijngaarden hebben zich uitgebreid, met diverse regio’s en klimaten in het hele land. En zijn wijnen zijn geëvolueerd, van generieke blends tot onderscheidende variëteiten en terroirs.

Druivensoorten Australie

De diversiteit van de Australische wijn Een van de meest opvallende kenmerken van de Australische wijn is zijn diversiteit. Australië is een enorm land met een breed scala aan klimaten en bodems, wat betekent dat verschillende druivensoorten kunnen gedijen in verschillende regio’s. Enkele van de bekendste wijnregio’s in Australië zijn:

  • Barossa Valley: Gelegen in Zuid-Australië, dit is een van de oudste en meest prestigieuze wijnregio’s in het land. Het staat vooral bekend om zijn volle en kruidige Shiraz-wijnen, maar ook om zijn rijke en complexe blends van Shiraz en Cabernet Sauvignon. De Barossa Valley is ook de thuisbasis van enkele van de oudste wijnstokken ter wereld, sommige daterend uit de jaren 1840.
  • Coonawarra: Ook in Zuid-Australië, deze regio staat bekend om zijn elegante en verfijnde Cabernet Sauvignon-wijnen, die vaak worden vergeleken met die uit Bordeaux. Het geheim achter het succes van Coonawarra is zijn unieke terroir, gekenmerkt door een dunne laag rode kleigrond over kalksteen, die de wijnen een kenmerkende mineraliteit en structuur geeft.
  • Yarra Valley: Gelegen in Victoria, deze regio is een van de koelste en natste in Australië, waardoor het ideaal is voor het produceren van delicate en aromatische Pinot Noir- en Chardonnay-wijnen. De Yarra Valley staat ook bekend om zijn mousserende wijnen, gemaakt volgens de traditionele methode van Champagne.
  • Hunter Valley: Gelegen in New South Wales, deze regio staat bekend om zijn onderscheidende en langlevende Semillon-wijnen, die complexe smaken van honing, toast en noten ontwikkelen met de leeftijd. De Hunter Valley produceert ook uitstekende Shiraz- en Chardonnay-wijnen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele wijnregio’s die Australië te bieden heeft. Elke regio heeft zijn eigen persoonlijkheid en stijl, die de diversiteit van het Australische landschap en cultuur weerspiegelen.

Innovatie van wijn in Australie

Een ander aspect dat de Australische wijn onderscheidt is zijn innovatie. Australische wijnmakers zijn niet bang om te experimenteren met nieuwe technieken, nieuwe druivensoorten of nieuwe blends. Ze zijn voortdurend op zoek naar manieren om hun wijnen te verbeteren en aan te passen aan de veranderende consumentenvoorkeuren.

Zo is Australië een voorloper geweest in het introduceren van schroefdoppen als alternatief voor kurken, die problemen kunnen veroorzaken zoals kurksmaak of oxidatie. Schroefdoppen worden nu veel gebruikt door Australische wijnhuizen, omdat ze een consistente kwaliteit en frisheid van de wijnen garanderen.

Australië is ook een pionier geweest in het creëren van nieuwe stijlen van wijnen die aanspreken bij moderne smaakpapillen. Zo heeft Australië de ongehoute Chardonnay populair gemaakt, die lichter en fruitiger is dan de traditionele gehoute versie. Australië heeft ook enkele unieke blends gecreëerd die zijn diverse druivensoorten laten zien, zoals GSM (Grenache-Syrah-Mourvèdre) of SSB (Semillon-Sauvignon Blanc).

De eigen druif van Australië: Shiraz

Hoewel Australië veel verschillende druivensoorten verbouwt, zowel inheems als geïmporteerd, is er één die opvalt als zijn kenmerkende druif: Shiraz. Shiraz is eigenlijk dezelfde druif als Syrah, die zijn oorsprong vindt in de Rhône-vallei in Frankrijk. Maar Australische Shiraz heeft in de loop der tijd zijn eigen identiteit en karakter ontwikkeld, die de verschillende terroirs en klimaten van Australië weerspiegelen.

Australische Shiraz is meestal krachtig en fruitig, met aroma’s en smaken van braam, pruim, peper, chocolade en specerijen. Het kan variëren van medium-bodied tot full-bodied, afhankelijk van de regio en stijl. Enkele van de meest geprezen Australische Shiraz-wijnen komen uit regio’s als Barossa Valley, McLaren Vale, Heathcote of Margaret River.

Een van de meest iconische Australische Shiraz-wijnen is Penfolds Grange, die wordt beschouwd als een van de beste wijnen ter wereld. Penfolds Grange is een blend van Shiraz en een kleine hoeveelheid Cabernet Sauvignon, afkomstig uit verschillende regio’s in Zuid-Australië. Het wordt 18 maanden gerijpt in nieuwe Amerikaanse eiken vaten, die het een rijke en complexe smaak geven. Penfolds Grange staat ook bekend om zijn levensduur, omdat het decennia lang kan rijpen en nog steeds zijn kwaliteit behoudt.

Australië is een wijnmacht die veel te bieden heeft aan wijnliefhebbers. Van zijn diverse en onderscheidende regio’s, tot zijn innovatieve en expressieve wijnmakers, tot zijn kenmerkende en iconische Shiraz-wijnen, Australië heeft voor elk wat wils. Of je nu op zoek bent naar een verfrissende witte, een robuuste rode of een mousserende wijn, je kunt het vinden in Australië. Dus waarom niet de wereld van de Australische wijn verkennen en zelf zijn wonderen ontdekken? Proost!

You May Also Like